freakone | strona domowa

freakone.pl

24 Sierpnia

Audi A6 C4 i niedziałające tylne głośniki

W mojej audi w tylnych drzwiach są aktywne głośniki firmy Nokia, które niedziałają od początku mojej przygody z tym samochodem. Dzisiaj z okazji tego, że miałem trochę wolnego czasu postanowiłem je wskrzesić.

Po półgodzinnej diagnostyce okazało się, że głośniki nie grają z dwóch powodów:

1. Podłączenie kabli w radiu

Jako, że nie używam oryginalnego radia od Audi, podłączone zostały tylko standardowe kości sygnałowe.
Jak się okazało tylne głośniki są podłączone do osobnej, niestandardowej, 6-pinowej wtyczki.


1 - lewy głośnik +
2 - prawy i lewy głośnik -
3 - prawy głośnik +
4 - pin ENABLE - po podaniu na niego napięcia 12V włączają się wzmacniacze

Podpinamy w odpowiednie miejsca w kostce ISO. Pin ENABLE podłączamy do zasilania radia (wzmacniacze będą się załączały razem z radiem). Dla ułatwienia:


2. Wytarte przewody

Drugim powodem ciszy w głośnikach były przetarte przewody sygnałowe przy membranie. Po 17 latach miedź utleniła się i została sama elastyczna linka.
Przy okazji okazało się, że wzmacniacze są oparte o układ L2750 od ST.

Naprawa trwa ok 30 minut na stronę.
  • odkręcamy 2 śrubki po bokach i zdejmujemy zaślepki

  • odkręcamy 2 śrubki w uchwycie i 1 w pokrętle od szyby

  • zdejmujemy haczyk od klamki

  • chwytamy za uchwyt i ciągniemy do góry, całośc powinna się ładnie wysunąć

  • odpinamy kable i ściągamy zawleczki

  • odkręcamy śruby mocujące głośnik

  • odkręcamy głośnik od wzmacniacza, razem 4 śrubki

  • odcinamy przetarte przewody, nożykiem zeskrobujemy utlenioną miedź z przewodów

  • lutujemy nowe przewody

  • całość składamy, z drugą stroną robimy to samo

Trzeba przyznać, że głośniki grają całkiem przyzwoicie :)