freakone | strona domowa

freakone.pl

25 Marca

Najlepsza pizza do zrobienia w domu

Po wypróbowaniu kilku sposobów na domową pizzę ten, który zaraz zaprezentuję wydaje mi się najlepszy i najbardziej przypomina pizzę z normalnej pizzerii. Jest tani i szybki - ciasta nie trzeba przygotowywać wcześniej.

Składniki:
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • olej lub oliwa z oliwek
Ciasto:
  • mąka tortowa
  • drożdze
Sos:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka w proszku (ostra lub łagodna - wedle uznania)
  • łyżka koncentratu
  • bazylia

Dodatki:
  • ser mozarella 200-250g
  • 100g innego sera
  • reszta wg. uznania ale bez przesadzania z ilością


Przepis:
  • odmierzamy 20g drożdzy, rozkruszamy do kubka
  • dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki
  • wszystko zalewamy ciepłą wodą i mieszamy do rozpuszczenia
  • zostawiamy kubek i przechodzimy do robienia sosu (drożdze muszą "zastartować")
  • ---
  • siekamy drobno czosnek i cebulę
  • do garnka wlewamy olej (lub oliwę), rozgrzewamy i wrzucamy czosnek oraz cebulę
  • po zeszkleniu się cebuli dodajemy puszkę pomidorów i paprykę (max 3 łyżki)
  • zmiejszamy gaz i przykrywamy granek
  • ---
  • do miski (lepiej żeby była większa niż mniejsza) wsypujemy 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli i 5 łyżek oleju
  • dodajemy wcześniej przygotowany roztwór w kubku
  • całość ugniatamy dodając w trakcie mąki lub wody - ciasto ma się lekko kleić do palców
  • wyrobione ciasto posypujemy mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i stawiamy w ciepłym miejscu
  • ---
  • wracamy do sosu - odkrywamy garnek
  • mieszamy energicznie, żeby pozostałę pomidory się rozpadły
  • dodajemy łyżeczkę soli, 3-6 szczypt bazylii i łyżkę koncentratu
  • gaz pod sosem wyłączamy gdy ten wyraźnie zgęstnieje
  • ---
  • doglądamy ciasta i gdy będzie 2x większe niż na początku możemy przystąpić do ostatniego etapu
  • bierzemy standardową blachę od piekarnika i smarujemy ją oliwą
  • ugniatamy przez chwilę wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy je do rozmiarów blachy
  • rozsmarowujemy sos na cieście - nie za dużo, żeby pizza nie pływała
  • kroimy sery w kostkę i mieszamy ze sobą
  • 3/4 z serów wysypujemy na ciasto
  • nakładamy nasze składniki, jeśli mamy pieczarki to kładziemy je ostatnie
  • całość posypujemy resztą serów
  • wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni (najlepiej z termoobiegiem) na 10-14 minut (jeśli mozarella zacznie się przypalać znaczy, że pizza jest gotowa


Smacznego!



Inspiracja